google-site-verification=qC9GrxkLLL9iDyQbRgOzgu2PJzXfftXSlLztWJf8piM
Construieste Corect Casa Ta
  • Acasa
  • Informații Despre
    • Fundații
    • Fier
    • Zidarie
    • Acoperiș
    • Finisaje
    • Design Interior
    • Instalații Electrice
    • Instalații Sanitare
    • Instalații Termice
  • Proiecte
    • Case Parter
    • Case Parter și Mansardă
    • Case Parter și Etaj
    • Case Duplex
  • 1000 €Save
  • Soluții Eco
  • Utile
No Result
View All Result
Construieste Corect Casa Ta
No Result
View All Result
Home Fundații

Cum se face o fundatie de casa corect

La ce trebuie sa fii atent ca beneficiar

construieste by construieste
in Fundații
0
realizare fundatie casa
Share on FacebookShare on Twitter

Cuprins Articol

  • Procesul realizarii fundatiei are trei mari etape:
    • Saparea santurilor de fundare, confectionarea si montarea fierului in santurile de fundare si turnarea betonului
      • Pasi lucrari etapa:
      • La ce sa fiti atenti ca si beneficiari:
      • La ce trebuie sa ai grija cand se leaga fierul pentru fundatie:
    • Realizarea elevatiilor
    • Placa suport a pardoselii la parter
      • Respectati urmatoarele proceduri:
      • Turnarea placii de beton in conditii optime
      • Vibrarea si uscarea placii de beton

Fundatia unei case este un ansamblu de elemente care serveste ca suport de sustinere a unei constructii. Fundatia este elementul de constructie cu rol de transmitere a incarcarilor constructiei in terenul de fundare. O fundatie care este proiectata sau executata gresit pune in pericol intreaga structura de casa, iar reparatiile ulterioare sunt dificil sau imposibil de executat.

Procesul realizarii fundatiei are trei mari etape:

  1. Saparea santurilor de fundare, confectionarea si montarea fierului in santurile de fundare si turnarea betonului
  2. Realizarea elevatiei formata din realizarea confrajelor, confectionarea si montarea fierului, realizarea golurilor de instalatii si turnarea betonului.
  3. Realizarea placii de beton (radierului). Dupa ce s-au realizat umpluturile conform proiect (de regula pamant compactat, sort compactat, folie PVC, montarea plaselor sudate si polistirenului, montarea altui strat de folie PVC) se toarna placa de beton.

Saparea santurilor de fundare, confectionarea si montarea fierului in santurile de fundare si turnarea betonului

Fundatia unei case este calculata si desenata de inginerul structurist (de rezistenta), iar de regula se utilizeaza fundatii continue sub ziduri, fundatii izolate sub stalpi sau radier general (fundatie sub intreaga constructie).

Adancimea unei fundatii de case fara subsol este de regula 90cm – 1m. Aceasta depinde insa de natura terenului de fundare (stabilit in urma studiului geotehnic), de marimea si tipul constructiei si de adancimea de inghet specifica zonei in care urmaza a fi construita casa.

Proiectul trebuie respectat intocmai, schimbarea cotei de amplasare a fundatiei, a adancimii, a oricarei alte modificari se face doar cu aprobarea scrisa a proiectantului.

Pasi lucrari etapa:

  1. amenajarea generala a terenului pe care va fi amplasata constructia si a platformei de lucru. Este recomandata decopertare a stratului vegetal si mutarea pamantului vegetal in afara zonei de fundare
  2. executarea de santuri pentru scurgerea apei in afara zonelor de lucru, pentru ca aceasta sa nu ajunga in gropile de fundatii
  3. protectia constructiilor vecine (daca este cazul) si a utilitatilor ingropate in pamant (solicitare plan utilitati de la primarie)
  4. trasarea fundatiilor
  5. executarea sapaturii si sprijinirea peretilor acesteia (in functie de cota de fundare si natura terenului)
  6. indepartarea din sapatura prin pompare si/sau coborarea nivelului apei subterane pentru a permite executarea fundatiilor
  7. turnarea betonului de egalizare (daca este prevazut in proiect) – de regula este un beton inferior C8/10 sau C12/15
  8. confectionarea si montarea fierului in santurile de fundare
  9. turnarea betonului in santul de fundare, de regula C16/20.

La ce sa fiti atenti ca si beneficiari:

Trasarea fundatiei sa se faca doar dupa ce in prealabil un topograf a venit si a balizat toate punctele de pe fiecare ax trecut in plansa de fundatii. Astfel trasarea este conform proiectului si foarte exacta. Nu acceptati o trasare din ruleta. Tot cu topograful stabiliti si balizati cota zero (CT 0).

Dupa trasarea fundatiilor si marcarea cotei zero (CT 0) se incepe executarea sapaturilor.

trasare casa

Sapaturile se executa de regula mecanizat. Executarea manuala se aplica numai in cazul unui volum de sapatura redus sau cand conditiile de teren nu permit folosirea sapaturii mecanizate. Grija sa se respecte adancimea de fundare si grosimea santurilor de fundare trecuta in proiect. Verificat acest lucru si de asemenea asigurativa ca cel care a realizat studiul geotehnic este chema si isi da acceptul ca sapatura este conforma.

Dupa turnarea betonului de egalizare (daca este prevazut in proiect) se trece la executarea armaturilor. Foarte important. Atunci cand se comanda fierul, comandati-l fasonat conform extrasului de fier din proiect. Nu se mai practica fasonarea fierului pe santier. Nu veti mai avea pierderi de material

Mai jos aveti un exemplu de armare.

detaliu fundatie

C12/15 este beton de egalizare si are grosimea de 10cm. Apoi se va arma talpa de fundare formata in cazul de mai sus din 6 bare fi12 legate intre ele prin etrieri.

La ce trebuie sa ai grija cand se leaga fierul pentru fundatie:

  • Distributia armaturii se face uniform, pe toata latimea fundatiei. Dupa ce constructorul spune ca a terminat de armat fundatia si pozitionat, sa nu cumva sa turnati beton fara ca inginerul structurist sa vina sa vada ca s-a respectat planul. Acest lucru este ffff important!
  • Fierul nu trebuie sa atinga in vreo zona peretele de pamant. De regula distanta dintre fier si marginea santului de fundare este de 5cm, iar in elevatie, distanta dintre fier si marginea cofrajului este de minim 2.5cm
  • Asigurati-va ca fierul este legat cum trebuie (se folosesc 2 sarme, etrierii se leaga de fiecare bara), iar etrierii sunt pozitionati pe grinzi la distantele trecute in proiect. De regula la 15 sau 20 cm unul de celalalt.
  • Asigurati-va ca stalpii sunt pozitionati conform proiect, si ei isi pastreaza axarea si dupa turnare. Asigurativa ca stalpii au ciocuri in partea de jos si sunt legati de grinda de fundare. Am vazut foarte multe lucrari in care stalpii erau efectiv fixati in beton dupa turnare. Nu acceptati asa ceva. Nu turnati pana cand totul nu este ca in proiect!
  • Nu se va betona la temperaturi mai mici de +5°C si nici peste +30°C. Ideal este ca lucrarile de betonare sa se desfasoare cand temperatura mediului este de +15°C… +25°C
  • Asigurati-va ca betonul este compactat cu ajutorul unui compactor. Compactarea betonului are ca scop reducerea pe cat posibil a prezentei aerului oclus (goluri de aer in beton, care nu sunt create intentionat) in beton. Cu cat prezenta acestuia este mai mica, cu atat rezistenta betonului va fi mai mare.
  • Asigurati-va ca se lasa goluri pentru aducerea apai sanitare, evacuarii si a curentului, la adancimile specificate in proiect.

pozitionare fier sant fundare

Realizarea elevatiilor

Se realizeaza perimetral, cu panouri rigide, inchise etans. Se recomanda folosirea panourilor de cofraj (sistem doka) si nu a scandurilor. Se verifica respectarea cotelor din proiect, starea de curatenie si se asigura udarea fetelor interioare sau aplicarea unui agent de decofrare.

Confectionarea si montarea fierului se face conform proiect, fierul este pozitionat conform cotei din proiect, iar distanta dintre fier si cofraj este mai mare de 2.5cm pentru a se asigura acoperirea cu beton.

Nu uitati sa se lase goluri pentru instalatii prin elevatii acolo unde apar pe proiect.

Inainte de inceperea turnarii betonului, o scurta recapitulare:

  • dimensiunea cofrajelor sa corespunda cu cea din planul de cofrare, cofrajele sa fie curate si etanse
  • armaturile sa fie curate, montate corect si sa corespunda ca si numar si diametru cu cele prevazute in planul de armare al elementului
  • piesele care servesc pentru crearea de goluri si raman inglobate in beton sa fie montate corect si la cota stabilita

realizare cofraje elevatie

Placa suport a pardoselii la parter

Respectati urmatoarele proceduri:

  1. Se realizeaza decofrarea panourilor din elevatie.
  2. Se monteaza tuburile de instalatii
  3. Se realizeaza umpluturile de pamant/balast/sort care se compacteaza folosind o “broasca” de compactat sau o talpa de compactat pana la cota din proiect. Asigurati-va ca se realizeaza compactarea.
  4. Se pune o folie PVC
  5. Se pune polistirenul extrudat (daca este prevazut in proiect). Important Recomandarea noastra este sa se termoizoleze cu minim 15 cm polistiren sub placa de pardosea, cat si toti peretii elevatiei sa fie placati in polistiren extrudat de cel putin 10cm grosime. Mare atentie la modul cum este pus in opera. Atunci cand faci lipirea polistirenului ea trebuie facuta cu adeziv rezistent la apa de tip masticuri bituminoase ( Ex Murexim Mortar Bituminos pentru lipirea placilor). Sursa foto mai jos – Marius Soflete.Detaliu de Fundare Termoizolare
  6. Se pun plasele sudate
  7. Se pune o folie pvc
  8. Se toarna placa.

turnare placa fundatie

Observatii importante. Inainte de turnarea placii, verificati cota. Este recomandat ca echipa de muncitori sa aibe aparat laser pentru dat cota. De regula la aceasta etapa marja de eroare este de 10-20%, este foarte greu sa se realizeze o placa de grosimea 10cm cum se da in proiect. De obicei se toarna mai mult beton. Asigurati-va totusi ca nu sunt diferente foarte mari. Asigurati-va ca ultimul strat inainte de turnarea placii este la -10-12 cm sub cota finala a placii.

Betonul trebuie turnat de la o inaltime maxima de 60 de centimetri si in niciun caz nu trebuie aruncat cu lopata deoarece, in unele locuri, betonul isi va pierde omogenitatea.

Urmeaza vibrarea betonului, care trebuie facuta inainte de intrarea in priza a betonului. Vibrarea mareste gradul de compactare a betonului, fiind un proces de mare ajutor pentru distribuirea betonului in locurile mai greu accesibile. Durata vibrarii este cuprinsa intre 5 si 30 de secunde. Vei sti ca vibrarea este finalizata atunci cand suprafata betonului este uniforma, usor lucioasa si nu mai apar bule de aer la suprafata.

Placa de beton trebuie apoi udata in mod constant, timp de trei pana la sapte zile, ca sa previi aparitia fisurilor in timpul uscarii.

Turnarea placii de beton in conditii optime

Temperatura optima pentru turnarea placii de beton este cuprinsa intre 5 si 30 de grade Celsius. Daca temperatura de afara depaseste 30 de grade Celsius, este interzisa turnarea betoanelor. Pentru a evita astfel de temperaturi se recomanda turnarea seara sau pe timpul noptii.

Totodata, temperatura optima pe timpul noptii trebuie sa se mentina intre 5 si 7 grade Celsius. Daca temperatura scade sub 5 grade Celsius, in special pe timpul iernii, trebuie sa iei masuri de protejare a betonului impotriva frigului.

Vibrarea si uscarea placii de beton

Vibrarea trebuie facuta inainte de intrarea in priza a betonului (~2 ore). Pentru placile de beton poti folosi vibrarea externa, realizata cu vibratoare electrice pentru cofraje, care se ataseaza pe exteriorul acestora. Durata vibrarii este cuprinsa intre 5 si 30 de secunde, pana cand suprafata devine lucioasa si perfect orizontala.

Timpul de uscare variaza in functie de temperatura de afara, de dozaj si de tipul de ciment folosit. Stropeste periodic betonul cu apa sau cu o solutie specializata de protectie pentru cel putin trei pana la sapte zile. Aceasta procedura previne aparitia fisurilor in perioada de intarire a betonului, in special in cazul suprafetelor expuse direct razelor solare.

Tags: fundatie
Previous Post

Cum să alegi un arhitect bun pentru casa ta

construieste

construieste

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai comentate

Cum se face o fundatie de casa corect

Cum să alegi un arhitect bun pentru casa ta

Cât fier beton intră într-o casă

Construieste Corect

Tags

arhitect fier fundatie

Ultimele Articole

realizare fundatie casa

Cum se face o fundatie de casa corect

cum sa-ti alegi un arhitect

Cum să alegi un arhitect bun pentru casa ta

© 2020 ConstruiesteCorect.ro - Dedicați Educației în Construcții.

No Result
View All Result
  • Acasa
  • Informații Despre
    • Fundații
    • Fier
    • Zidarie
    • Acoperiș
    • Finisaje
    • Design Interior
    • Instalații Electrice
    • Instalații Sanitare
    • Instalații Termice
  • Proiecte
    • Case Parter
    • Case Parter și Mansardă
    • Case Parter și Etaj
    • Case Duplex
  • 1000 €
  • Soluții Eco
  • Utile

© 2020 ConstruiesteCorect.ro - Dedicați Educației în Construcții.

Acest website foloseste cookies. This website uses cookies. Prin apasarea butonului accepta iti dai acordul pentru folosirea cookieurilor. Politica privind Cookies.